In vizor

Un bărbat a suferit arsuri în urma unui incendiu de vegetație scăpat de sub control

Pompierii au fost anunțați despre producerea unui incendiu vegetație uscată în Slănic Moldova, strada Nicolae Bălcescu. Din primele informații, la fața locului a fost găsit un bărbat care prezenta arsuri la nivelul brațelor.

La locul incendiului, s-au deplasat o autospecială pentru stingere cu apă și spumă și ambulanța SMURD. Totodată, a fost anunțat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Slănic Moldova și Ocolul Silvic Slănic Moldova. În sprijin s-a deplasat și comandantul Detașamentului Onești, cu o autospecială de primă intervenție și comanda.

La pra 12:15, s-a mai deplasat, de la Detașamentul Moinești și Garda de Intervenții Comănesti, o autospecială de tip FRAP încadrată cu 2 subofițeri, 1 soldat și 2 elevi cu 7 vermorele, 1 turbosuflantă și 3 lopeti.

Echipajul SMURD a preluat de la locul intervenției un bărbat de cca. 55 ani, care prezenta arsuri de gradul II la nivelul membrelor superioare (aproximativ 12% din suprafață).

Pompierii au intervenit la 8 incendii de vegetație, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, pompierii băcăuani au intervenit pentru stingerea a 8 incendii de  vegetație uscată, care s-au manifestat în opt localități din județul Bacău (Podiș, Gura Văii, Lupești, Brătila, Berzunți, Dealul Perchiu, Horgești și Cucuieți), afectând o suprafață totală de 39,1 hectare.

Acțiunile au presupus un efort semnificativ, implicând 77 de pompieri, voluntari ISU și membri ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență, care au utilizat 10 mijloace de intervenție. Amploarea evenimentelor a fost redată nu doar de suprafața incendiată, ci mai ales de perioada scurtă în care s-au produs incendiile, toate acestea fiind anunțate prin apelarea numărului unic 112, în intervalul orar 13:10-14:55.

În cursul zilei de ieri, ca urmare a incendiilor de vegetație uscată, Inspecția de Prevenire a aplicat trei sacțiuni cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Aducem în atenția cetățenilor faptul că incendiile de miriști și vegetație uscată se pot extinde inclusiv la fondurile forestiere. În acest context, facem un apel către populaţie să respecte interdicţiile privind focul deschis pentru arderea vegetației uscate! De reținut este faptul că, în anii anteriori au existat situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat chiar și victime omeneşti.

Amintim faptul că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.