Politica

Ilie Bolojan participă la videoconferința organizată de președintele Consiliului European

Președintele interimar Ilie Bolojan participă miercuri la videoconferința organizată de președintele Consiliului European, Antonio Costa.

Ilie Bolojan va lua parte la această videoconferință începând cu ora 11:00.

Videoconferința precede reuniunea Consiliului European extraordinar, care va avea loc pe 6 martie.

Președintele interimar a avut marți o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, António Costa.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, cei doi lideri au discutat despre subiectele de actualitate de pe agenda Consiliului European, punând accent pe situația de securitate regională și pe sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina.

Președintele Ilie Bolojan l-a asigurat pe António Costa de sprijinul său pentru o abordare “unitară și coordonată” la nivelul Uniunii. În acest context, el a salutat organizarea reuniunii extraordinare a Consiliului European din 6 martie, considerând-o necesară în actuala situație.

De asemenea, președintele interimar a prezentat prioritățile României în plan european, evidențiind importanța stabilității regionale, având în vedere vecinătatea cu Ucraina și cu Republica Moldova, țară afectată, la rândul său, de războiul declanșat de Rusia.

Referindu-se la negocierile pentru pace în Ucraina, Bolojan a subliniat importanța reprezentării intereselor europene, inclusiv ale statelor vecine Ucrainei, precum România.

Cei doi lideri au analizat subiectele ce vor fi discutate în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din 6 martie, care vizează adoptarea unor decizii privind consolidarea politicii europene de apărare și continuarea sprijinului pentru Ucraina.

Președintele interimar al României l-a informat pe înaltul oficial european despre consultările pe care le va avea tot miercuri cu partidele politice pentru stabilirea poziției României la această reuniune.

La rândul său, președintele Consiliului European a reiterat angajamentul Uniunii Europene față de o pace “justă și durabilă” în Ucraina. Acesta a subliniat că orice acord de pace trebuie să asigure respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, oferind totodată garanții solide de securitate.

Președintele António Costa “a accentuat că, pentru a avea credibilitate, negocierile pentru încheierea războiului trebuie să implice atât Ucraina, cât și Uniunea Europeană”.

Înainte de consultările de la Cotroceni, Crin Antonescu, Kelemen Hunor și George Simion s-au pronunțat public împotriva trimiterii de trupe românești în Ucraina.