
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis, la solicitarea Bacau.net, datele oficiale privind apelurile la numărul unic de urgență 112 în județul Bacău pentru anul 2024. Conform statisticilor, în județ au fost preluate 270.152 de apeluri, dintre care doar 160.388 (aproximativ 59%) au fost urgențe care au necesitat intervenția echipajelor specializate.
Restul de 109.764 de apeluri – peste 40% din total – nu au impus intervenția serviciilor de urgență, fiind fie apeluri false, fie solicitări care nu necesitau intervenția Ambulanței, Poliției, ISU-SMURD, Jandarmeriei sau Salvamontului.
Cele mai frecvente urgențe: cazurile medicale apelate prin 112
Dintre apelurile urgente înregistrate în județul Bacău, cele mai multe au fost cazuri medicale, reprezentând 45,50% din total. Acestea au fost urmate de alte categorii de urgențe ce au implicat structurile MAI, cum ar fi accidentele rutiere, incendii sau alte situații ce necesitau intervenția autorităților.
Situația la nivel național – apeluri 112
La nivel național, doar 60% dintre apelurile la 112 în 2024 au reprezentat urgențe, conform STS. În total, operatorii Serviciului de urgență 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care peste 3,8 milioane nu au necesitat intervenția agențiilor de intervenție. Totuși, o veste pozitivă este că numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion comparativ cu anii anteriori, datorită campaniilor de informare derulate de STS împreună cu instituțiile responsabile.
Pentru sancționarea celor care abuzează de serviciul 112, STS sesizează Poliția Română, aceasta fiind instituția responsabilă de identificarea și aplicarea sancțiunilor conform legislației în vigoare. Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenție, în interval de un an, se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.
Este esențială apelarea cu responsabilitate a numărului 112 doar în situații de urgență. Apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără a avea o urgență ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz și se sancționează, dar cel mai important, poate costa viața unei persoane care are nevoie urgent de ajutor.