Politica

Crin Antonescu, Kelemen Hunor și George Simion nu doresc ca România să trimită trupe în Ucraina

Candidatul alianței electorale “România, înainte” la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a transmis marți că România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina, iar el nu va permite acest lucru dacă va fi președinte.

“România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina. Nici soldați, nici trupe de menținere a păcii. Am spus asta acum 3 ani, nu mi-am schimbat părerea cu un milimetru. Dacă voi fi președintele României, nu vom trimite trupe în Ucraina. Punct. Vom continua să sprijinim logistic și politic Ucraina. Dar nu vom trimite oameni acolo”, a scris Antonescu pe Facebook.

El a mai spus că, pentru a menține pacea, trebuie să ai pace.

“Să nu ne precipităm, să nu ne aruncăm cu capul înainte, vorbind despre angajamente post-război, când nici măcar un acord de încetare a focului nu este schițat. Înțelepciune și calm. Doar așa putem să ieșim din criza aceasta”, a mai scris acesta.

Marți seara și liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat la Antena 3 CNN că, la consultările care au loc miercuri la Palatul Cotroceni, va spune “nu trupelor românești în Ucraina, în acest moment”, înainte de încheierea unui acord de pace.

Întrebat care va fi opinia sa în cazul în care președintele interimar, Ilie Bolojan, va ridica problema trimiterii de trupe românești de menținere a păcii în Ucraina, Kelemen Hunor a răspuns că în contextul actual răspunsul este “categoric nu”.

“Este război acolo, nu există nici măcar perspectiva foarte apropiată a unei înțelegeri care ar însemna pace. Deci, categoric, nu. Dar, sigur, dacă vreți, putem dezvolta ce înseamnă forțele de menținere a păcii, de ce nu, care sunt prioritățile în acest moment. Încetarea focului nu este pace, acordul de pace urmează mai târziu. Eu sunt pentru a ajunge cât mai repede la încetarea focului, ca să deschizi dialogul pentru negocierile de pace, fiindcă vă dați seama din războiul care se întâmplă în fiecare zi, conflict militar, nu o să ajungi la acordul de pace. Trebuie încetarea focului, ca să deschizi calea pentru dialogul diplomatic”, a explicat el.

“Dacă nu vrei să intri în război, și eu sunt categoric împotrivă în acest moment, în aceste condiții, nu. (…) Dacă este pace, nu ai nevoie de menținerea forțelor”, a mai spus Kelemen Hunor.

Și liderul AUR, George Simion, a anunțat că nu dorește ca România să trimită militari în Ucraina fără ca organizații precum ONU sau NATO să-și asume clar un rol de menținere a păcii.

“Cu siguranță vă pot spune de acum că AUR nu susține ca România să trimită vreun soldat în Ucraina fără ca o organizație din care facem parte să-și asume clar un rol de menținere a păcii, fie că vorbim de ONU, fie că vorbim de NATO. Dar cunoaștem în acest moment că situația este destul de ambiguă la nivelul acestor instituții”, a precizat marți Simion.

Președintele interimar Ilie Bolojan a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea pregătirii poziției României la Consiliul European extraordinar din martie.