Din oras

Cantina unui cămin studențesc din Bacău, închisă de Ptotecția Consumatorului

Un număr de 33 de sancțiuni contravenționale, dintre care 17 avertismente și 16 amenzi în valoare de 192.000 lei, au fost aplicate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în urma unor controale în campusurile universitare.

‘Din dispoziția președintelui Cristian Popescu Piedone, ANPC a început o serie de controale în campusurile universitare, având ca scop verificarea respectării reglementărilor legale în vigoare în căminele și cantinele studențești. În cadrul acestui control, astăzi, au fost inspectate un total de 82 de campusuri universitare, care includ atât cămine, cât și cantine, fiecare cu mai multe structuri de cazare’, se arată într-o informare a instituției.

Au fost inspectate 78 de cămine studențești și 42 de cantine. În cazul a 62 de cămine studențești au fost identificate abateri de la legislația privind Protecția Consumatorilor. Drept urmare, s-au dispus măsuri pentru oprirea temporară a comercializării până la remedierea deficiențelor pentru 5 kg de produse alimentare în valoare de 340 lei. De asemenea, s-au luat măsuri de oprire definitivă a comercializării și retragere din circuitul uman pentru 224 kg de produse alimentare, în valoare de 6.403 lei.

În plus, șapte unități au fost supuse măsurii de oprire temporară a prestării serviciilor, ca urmare a deficiențelor constatate în blocurile alimentare sau în grupurile sanitare. Acestea sunt: Cantina Universității Sapientia din Miercurea Ciuc, Cantina Complex Studențesc Leu din București, Cantina Universității Ștefan cel Mare din Suceava, Cantina Liceului Tehnologic Edmond Nicolau din Brăila, Cantina Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, Centrul Universitar din Pitești și Cantina Universității Vasile Alecsandri din Bacău.

În urma controalelor, au fost identificate și abateri în ceea ce privește calitatea serviciilor prestate în spațiile destinate educației. 19 unități au înregistrat deficiențe privind legalitatea funcționării sau existența Regulamentului de Organizare și Funcționare, precizează ANPC.

Principalele abateri identificate în spațiile de cazare au fost: lipsa huselor de protecție pentru perne, lipsa huselor pentru saltele, becuri arse, mobilier deteriorat, grupuri sanitare cu instalații incomplete și deteriorate, saltele neigienizate și deteriorate, infiltrații și igrasie, precum și lipsa unor spații corespunzătoare pentru spălarea hainelor și pregătirea meselor.

‘În ceea ce privește cantinele și calitatea serviciilor alimentare, au fost identificate numeroase deficiențe, inclusiv proceduri nesigure de preparare și depozitare a alimentelor, ustensile necorespunzător igienizate, agregate frigorifice deteriorate, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum și nerespectarea temperaturii de păstrare a alimentelor. De asemenea, au fost identificate produse cu data durabilității minimale (DDM) sau a datei limita de consum (DLC) expirate, preparate păstrate la temperaturi necorespunzătoare și lipsa etichetelor de identificare. În ceea ce privește informarea consumatorilor, au fost identificate meniuri care nu conțineau informații despre alergeni sau valorile nutriționale, iar anumite produse alimentare nu aveau etichete corespunzătoare’, menționează Autoritatea.

Pentru remedierea deficiențelor constatate, au fost acordate termene corespunzătoare. De asemenea, au fost înmânate 50 de invitații, iar documentele de control vor fi finalizate ulterior.