
În cadrul operațiunii „JUPITER”, coordonată la nivel național de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, cu sprijinul ofițerilor din cadrul IPJ Bacău – Serviciul de Investigarea Criminalității Economice și din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, au pus în executare 6 mandate de percheziție domiciliară la locații ce aparțin unor persoane fizice de pe raza jud. Bacău, în cadrul unui dosar penal în care se investighează infracțiuni de coautorat la infracțiunea de cumpărare de influență, trafic de influență, dare de mită, luare de mită și complicitate la luare de mită.
În fapt, se arată într-un comunicat de presă, există „suspiciunea rezonabilă„ că, în perioada iunie – iulie 2024, acționând conjugat și în baza unei înțelegeri prealabile, T.M. și T.M.I., au dat suma de 4000 euro, în două tranșe, dintr-o sumă de 8.000 euro promisă inițial, inculpatului B.D.G., pentru ca acesta, în calitate de angajat al Spitalului Județean de Urgență Bacău – Unitatea de Primiri Urgențe (adulți) pe postul de medic specialist, să-și exercite direct influența pe care o avea sau lăsa să se creadă că o are asupra membrilor unei comisii de concurs, organizat în perioada 03.06.2024 – 05.07.2024, pentru a-i determina pe aceștia, contrar îndatoririlor de serviciu, să o promoveze pe inculpata T.M.I., în urma concursului, în vederea ocupării fără drept a postului de asistent medical generalist în cadrul Laboratorului de Radioterapie.
De asemenea, pe 19 mai 2025, același doctor ar fi primit 300 de lei de la o femeie, ca să-i facă analize complexe, deși starea de sănătatea nu era o urgență medicală. În dosar, pacienta și un angajat de la Ambulanță sunt inculpați.
La percheziții au fost descoperite și ridicate sume de bani, telefoane mobile, documente și alte bunuri ce constituie mijloace de probă.
În cauză s-au emis 5 mandate de aducere, 4 inculpați fiind audiați de către procuror; un inculpat nu a fost identificat la domiciliu, urmând a fi audiat imediat ce va fi identificat.
„Față de trei inculpați s-a dispus de către procuror luarea măsurii preventive a reținerii pentru o durată de 24 ore, după care aceștia și un al patrulea inculpat au fost plasați sub control judiciar pentru o durată de 60 zile; printre altele, inculpatului B.G.D. i-a fost interzisă exercitarea profesiei de medic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău pe perioada măsurii controlului judiciar. Facem precizarea că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai precizează în comunicatul Parchetului.